Gastouder worden

Wat leuk dat je besloten hebt om als gastouder aan de slag te gaan! Twijfel je nog, neem dan gerust contact met ons op en wij kunnen samen met jou kijken wat gastouderopvang voor jou kan gaan betekenen. Wij helpen je graag om te starten met het leukste beroep gastouder!

Stap 1

Wil je aan de slag als gastouder? Meld je dan aan bij GOmatch gastouderbureau en wij nemen onderstaande stappen met door! Ben je al gastouder? Meld je dan aan bij GOmatch gastouderbureau en wij nemen de verkorte procedure met je door om je aan te sluiten bij GOmatch Wij kunnen je dan meteen helpen met welke stappen je moet nemen en het opstarten van je eigen gastouderopvang.

Stap 2

Wij gaan na je aanmelding samen met jou kijken naar wat er nog nodig is om als gastouder te starten.

 • Heb je een opleiding op minimaal MBO Zorg en Welzijn niveau 2 of een ander geldig diploma? Ben je niet in het bezit van een geldig diploma, dan gaan wij met jou kijken naar de opleidingsmogelijkheden voor gastouder.
 • Heb je een geldig certificaat EHBO aan kinderen of dien je deze nog te behalen, dan kijken wij met jou naar de mogelijkheden voor het volgen van een cursus EHBO aan kinderen.
 • Een gastouder, ook de volwassen huisgenoten en evt. structureel aanwezigen dienen in het bezit te zijn van een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Heb jij of je huisgenoten of structureel aanwezigen nog geen VOG, dan verzorgen wij je VOG aanvraag.
 • Heb je de VOG ontvangen, dan dien jij en je evt. huisgenoten en structureel aanwezigen zich te registreren in het personenregister kinderopvang (PRK).
 • Je bent 18 jaar en ouder en je woont niet op hetzelfde adres als de ouder.
 • Je eigen kinderen staan niet onder toezicht.
 • Tijdens het werk als gastouder spreek je Nederlands, Fries of een andere Nederlandse streektaal
Stap 3

Voldoe je aan alle bovenstaande eisen of ben je bezig om te voldoen aan bovenstaande eisen, dan nemen wij het door jouw ingevulde intakeformulier samen met je door en ondersteunen jou bij de invulling van jouw werkdagen/tijden, je uurtarief en overige zakelijke afspraken die je wilt gaan hanteren.

Stap 4

Heb je besloten om van start te gaan als gastouder of je bent al gastouder, dan gaan wij samen met jou kijken naar de woning, waar je de toekomstige kinderen gaat opvangen.

 • Er zijn binnen en buiten voldoende speelmogelijkheden, afgestemd op het aantal en de leeftijd van de opvang te vangen kinderen.
 • Indien je kinderen tot 1,5 jaar opvangt, dan dien je een aparte slaapruimte te hebben voor deze kinderen. De grootte van de slaapruimte is afgestemd op het aantal kinderen in die leeftijdscategorie.
 • De gehele woning dient altijd rookvrij te zijn.
 • Er dienen goedwerkende brandmelders in de woning aanwezig te zijn.
 • Bij meer dan 3 kinderen tegelijk dient een gastouder een achterwacht te hebben geregeld.
 • Samen met jou bekijken wij de woning en nemen wij samen met jou de risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid door.
Stap 5

Als alle bovenstaande stappen zijn doorlopen en het is eindelijk zover dat je van start kan gaan als gastouder bij GOmatch gastouderbureau, dan ontvang je van ons een map met diverse informatie en het pedagogisch beleidsplan (link naar ped beleidsplan).

Stap 6

Je bent klaar om geregistreerd te worden in het Landelijk Register kinderopvang! Wij sturen jouw aanmelding of wijzigingsformulier naar de gemeente, die het weer doorsturen naar de GGD. De GGD komt bij jou in de opvangwoning langs en kijkt of je voldoet aan alle wettelijke gestelde eisen. Als alles positief is, dan word je opgenomen in het LRK en geregistreerd met een uniek LRK nummer. Houdt er rekening mee, dat deze procedure een aantal weken in beslag kan nemen.

Stap 7

Om je gastouderopvang onder de aandacht te brengen en jezelf te presenteren kun je een gastouderprofiel aanmaken. Op deze manier vergroot je je opvang kansen.

Stap 8

Hiep hiep Hoera! Je gaat van start als gastouder en je verwelkomt de eerste opvangkinderen of nieuwe opvangkinderen.

Veelgestelde vragen

Als je als gastouder wilt starten met je opvang, dan nemen we samen de Risico Inventarisatie Veiligheid en Gezondheid door. Dit is een vragenlijst die we met elkaar doorlopen om te kijken of je huis voldoet aan de gestelde eisen. Je huis dient kindvriendelijk, veilig en schoon zijn. Daarnaast dien je te beschikken over voldoende speel- en slaapruimte voor de kinderen. Het is ook van belang dat de gehele woning en bijgebouwen ten alle tijde 100% rookvrij zijn, dus ook buiten de opvang.

Als gastouder dien je zelf in het bezit te zijn van een geldige VOG en ook alle volwassenen die bij jou wonen of structureel (minimaal 0,5 uur per 3 maanden) over de vloer komen tijdens de opvang dienen een VOG aan te vragen. Bij een VOG hoort ook het inschrijven in het Personenregister Kinderopvang.

Indien wij een opvangvraag hebben, die misschien bij jou zou passen ,dan leggen wij jou deze opvangvraag voor en bespreken we deze opvangvraag met jou. Jij bepaalt zelf of je deze opvang aan wilt nemen en/of een kennis wilt gaan maken met de ouder. Ook bepaal je zelf voor welke leeftijden je opvang aanbiedt en op welke dagen en tijden.

Wij komen in ieder geval minimaal tweemaal per jaar bij jou langs voor de jaarlijkse Risico inventarisatie van je woning en voor het jaarlijkse samenwerkingsgesprek. Daarnaast komen wij ook altijd langs voor een koppelingsgesprek voor de start van een nieuwe opvang. Heb je vragen of wil je even sparren, dan kun je altijd contact met ons opnemen, dit kan telefonisch via 058-8441843 of via whatsapp 06-45460634 of via mail info@gomatch.nl Daarnaast organiseren wij regelmatig bijeenkomsten of cursussen en hierbij ontmoet je ook je collega gastouders.

Op de pagina over gastouderschap kun je meer informatie terugvinden over uurvergoeding, belastingen, zelfstandigondernemerschap etc.

Gastouder gezocht

Onze laatste openstaande vacatures voor je op een rijtje.

14 juni 2024
Stiens t/m Leeuwarden
N.2403

Gastouder gezocht Stiens-Leeuwarden

Ingangsdatum: medio september
Leeftijd kind(eren): Baby van 6 maanden

Lees meer

We staan voor je klaar!

Op zoek naar een gastouder? Meld je aan bij GOmatch gastouderbureau!

Aanmelden