Gastouderschap

Ontdek of gastouderschap bij jou past. Gastouder zijn is een heerlijke baan als je van kinderen houdt en graag thuis wilt werken. Als gastouder vang je kinderen op van 10 weken tot 13 jaar in je eigen huis. Je bepaalt zelf wanneer je opvang aanbiedt en hoeveel kinderen je wilt opvangen (maximaal 5 kinderen van 0-4 jaar en/of maximaal 6 kinderen van 0-13 jaar, dit is inclusief uw eigen kinderen tot 10 jaar). Je hebt dus veel vrijheid.

Liefdevol beroep

Het grootste voordeel van het gastouder zijn, is uiteraard dat je werkt met jouw grootste passie; kinderen!

Veel vrijheid

Als gastouder bepaal je helemaal zelf hoe je opvang (leeftijdscategorie kinderen, opvangdagen, etc.) eruit komt te zien.

Thuis werken

Je kunt vanuit je eigen huis werken en je kunt zo kinderen uit meerdere gezinnen opvangen.

Veel vrijheid

Als gastouder heb je vrijheid. Je bent eigen baas. Je bepaalt zelf hoeveel kinderen je wilt opvangen, op welke dagen je dat wilt doen en ook hoe je die dagen invult. Wil je graag drie kinderen opvangen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar? Of liever vier of vijf kinderen? Dan kan dat gewoon. Ook bepaal je je eigen dagindeling. Heb je zin om te wandelen, te knutselen, vrij te spelen of om iets anders te gaan doen, dan bepaal je dit helemaal zelf.

Gastouder worden?

We ondersteunen je graag hierbij. Om gastouder te mogen worden zijn er instapeisen van toepassing. Zo moeten u en uw opvanglocatie aan een aantal basisvoorwaarden voldoen én moet u ingeschreven staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Basisvoorwaarden

 • Een gastouder moet minimaal 18 jaar of ouder zijn.
 • De eigen kinderen staan niet onder toezicht.
 • Indien er kinderen tot 1,5 jaar worden opgevangen moet er een aparte slaapruimte beschikbaar zijn voor deze kinderen. De grootte van deze slaapruimte is afgestemd op het aantal kinderen in die leeftijdscategorie.
 • Er zijn binnen en buiten voldoende speel mogelijkheden, afgestemd op het aantal en de leeftijd van de op te vangen kinderen
 • De gehele opvanglocatie dient altijd rookvrij te zijn.
 • Er dienen goed werkende brandmelders in de opvanglocatie aanwezig te zijn.
 • Bij meer dan 3 kinderen tegelijk dient een gastouder een achterwacht te hebben geregeld.
 • Klik hier voor selectiecriteria gastouders, voor de volledige lijst.

Registratie LRK

 • Een kopie van je diploma MBO 2 Helpende (Zorg en) Welzijn of een gelijkgesteld diploma (klik hier voor de diploma lijst) of een kopie van uw certificaat goed gastouderschap.
 • Een geldig certificaat Eerste Hulp aan Kinderen
 • Een kopie van Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en als de opvang op eigen woonadres plaatsvindt, dan ook kopieën van de VOG's van volwassen huisgenoten.
 • Een geldig kopie van je legitimatiebewijs, waarop burger service nummer (BSN) is vermeld.

Zelfstandig ondernemer

Voor gastouders, die meerdere kinderen opvangen, kan het aantrekkelijk zijn om dit te doen als zelfstandig ondernemer. Daartoe dient een gastouder een eenmanszaak op te richten. Als ondernemer in een eenmanszaak zijn er bijzondere fiscale regels, die in je voordeel kunnen werken. Te denken valt aan de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Voor de beoordeling of je wordt beschouwd als zelfstandig ondernemer, ben je afhankelijk van het oordeel van de belastingdienst. De belastingdienst let daarbij op zaken als:

 • Maak je winst?
 • Werk je 1225 uur per jaar in je onderneming?
 • Hoe zelfstandig bent je, voer je je eigen administratie?
 • Heb je meerdere klanten, gezinnen waarvoor je werkt?
 • Loop je ondernemersrisico?
 • Heb je een verzekering afgesloten?

Veelgestelde vragen

Als gastouder bepaal je je eigen uurtarief. Je kunt samen met de ouder afspraken maken over maaltijden, tussendoortjes, luiers, doekjes etc. en je bent vrij om hier wel of niet een vergoeding voor te vragen.

Het gastouderbureau heeft een kassiersfunctie. Dit betekent dat de betaling van een ouder aan een gastouder plaatsvindt via het gastouderbureau. Ouders mogen niet rechtstreeks aan gastouders betalen en kinderopvangtoeslag mag niet rechtstreeks aan gastouders worden overgemaakt. Het geld dat een ouder aan het gastouderbureau betaalt en dat bestemd is voor de gastouder moet binnen vijf kalenderdagen worden doorgestort aan de gastouder.

In principe moet iedereen die inkomen heeft uit werk, belasting betalen. Je bent niet in loondienst en er worden dus geen premies ed afgedragen. De verdiensten die je als gastouder hebt vallen onder 'inkomen uit arbeid'. Afhankelijk van jouw eigen situatie, kun je ook nog recht hebben op andere kortingen en/of aftrekposten. Op de pagina van de belastingdienst kun je meer informatie vinden over bijverdiensten/inkomen gastouder.

Als gastouder bent je beroepsmatig bezig. Wanneer je aansprakelijk wordt gesteld door bijvoorbeeld een ouder dan ben je niet verzekerd op basis van je particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Je dient als gastouder zelf nog een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijf/beroep (AVB) af te sluiten. Ga je kinderen in de auto vervoeren, dan is het belangrijk om je autoverzekering te controleren of je inzittendenverzekering voldoet.

De woning moet geschikt zijn om kinderen in op te vangen. De woning heeft bij voorkeur een tuin of een speelgelegenheid in de directe omgeving, een apart slaapkamertje voor de kinderen, is rookvrij en er is voldoende ruimte binnen en buiten. Eén van onze consulentes beoordeelt of een woning geschikt is voor het starten van een thuisopvang. Dit doet zij door het uitvoeren van een risico- inventarisatie bij jou thuis.

We staan voor je klaar!

Op zoek naar een gastouder? Meld je aan bij GOmatch gastouderbureau!

Aanmelden